I oktober 2024 meddelade Mark- och miljööverdomstolen två domar, M 6624-23 och M 8658-23, som tydliggör att kraven på utredningar för alternativa lokaliseringar av solcellsanläggningar förblir tuffa, särskilt vad gäller jordbruksmark. Vad innebär det här för framtida etableringar av solcellsanläggningar i Sverige?
Solcellsanläggningar blir allt vanligare i Sverige som en del av övergången till förnybar energi. Frågan om när dessa anläggningar kräver bygglov är dock inte alltid självklar. Mark och miljööverdomstolen (“MÖD”) har i en nyligen avgjord dom, mål P 5094–23 av den 23 oktober 2024, tagit ställning till huruvida en solcellsanläggning ska anses utgöra en byggnad för vilken bygglov krävs eller inte.
Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har genom dom meddelad den 25 oktober 2024 (M 11266–23) kommit med ett nytt intressant avgörande gällande förorenade områden där frågor om ansvar och möjlighet till jämkning samt ansvar för utförande av utredningar behandlas.
När vissa större projekt kan antas medföra en betydande miljöpåverkan krävs att kommunen antar en detaljplan för att projektet ska få genomföras. Dessa projekt benämns MKB-projekt och kan, om de hanteras felaktigt, medföra stora bekymmer vid kommunens planläggning. I värsta fall kan en felaktig hantering innebära att detaljplanen upphävs.
Det svenska strandskyddet fyller ett gott syfte, där det handlar om att värna allemansrätten och den biologiska mångfalden. Samtidigt måste det ske en modernisering utefter samhällets behov. Strandskyddet är nämligen en av de största utmaningarna för såväl kommunernas detaljplanering enligt Plan- och bygglagen (PBL) som för privat markanvändning.
Räcker det att bevara det som finns kvar av Europas natur? EU säger nej. En ny förordning om naturrestaurering ställer krav på storskalig restaurering av skadade ekosystem inom unionen. Förordningen, Europaparlamentets och rådets förordning (EU 2024/1991) om restaurering av natur och ändring av förordning (EU) 2022/869, har potentiellt omfattande konsekvenser för såväl svenskt jord- och skogsbruk som framtida stadsplanering och energiproduktion.
Panoramic är en internationell publikation som författas av ledande advokater och advokatfirmor inom respektive område och jurisdiktion. Foyen är stolta över att åter igen få representera Sverige med vårt senaste bidrag avseende den svenska gruvmarknaden.
Riksdagen har beslutat att ändra minerallagen för att effektivisera tillståndsprocesserna för gruvor i Sverige. Trots kritik från Lagrådet röstades förslaget, som innebär att Natura 2000-tillstånd inte längre är ett krav för bearbetningskoncession, igenom den 29 maj 2024 och träder i kraft 1 juli 2024.
Riksdagen har nyligen klubbat regeringens förslag om att förenkla tillståndsprocessen för elnät. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2024, fokuserar på starkströmsledningar som kräver nätkoncession för linje.
Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.