Aktuellt

Entreprenad2024.10.17

Byggandets kontraktskommitté (BKK) skickar ut förslag på nya standardavtal på öppen remiss 

Den 15 oktober har BKK publicerat de efterlängtade förslagen på nya standardavtal. BKK har bjudit in alla som är intresserade av arbetet att lämna synpunkter inför slutligt upprättande.

Entreprenad2024.10.15

Kommunen vann i förvaltningsrätten – LOU:s hyresundantag var tillämpligt

När upphandlande myndigheter[1] gör sina inköp måste dessa som bekant ske genom den formella konkurrensutsättning som regleras i LOU. Ett känt undantag från detta är när upphandlande myndigheter ska hyra lokaler, det s.k. hyresundantaget. Lokaler behöver inte sällan anpassas för hyresgästers behov och gränsdragningen mellan upphandlingspliktiga entreprenader och hyreskontrakt är ofta svår att göra. En intressant dom har nyligen meddelats som berör den gränsdragningen.

Entreprenad2024.10.14

HD klargör om sent krav är preskriberat – effekter för byggbranschens standardavtal

En avtalsregel som anger att man förväntas göra något inom viss tid skapar en plikt att agera. Men vad blir konsekvensen av att inte agera? Gör det att man förlorar den rättighet man har att bevaka?

Entreprenad2024.09.12

Löpande räkning och frågan om skälighetens betydelse

Vad som ska anses avtalat avseende prisets beräknande vid ersättningsformen löpande räkning har varit debatterat inom entreprenadbranschen. Domstolar har i ett antal avgöranden belyst frågan om avtalat pris och skälig ersättning. En central frågeställning är huruvida entreprenörens ersättning kan bedömas utifrån skälighet med stöd av principer i köplagen. Eller om villkoren kring ersättningsmodellen löpande räkning i standardavtalen, innebär att någon skälighetsbedömning inte kan bli aktuell.

Entreprenad2024.09.04

Högsta domstolen klargör principer för skadestånd som grundas i förlikningar

I en nyligen meddelad dom, T 1247-23, har Högsta domstolen (HD) fastställt viktiga principer för när en skadelidande kan kräva ersättning från en skadevållare för betalningar som gjorts till tredje man genom förlikning. Fallet rörde en vattenskada orsakad av ett städbolag i samband med en bostadsförsäljning.

Entreprenad, Entreprenadjuridik2024.06.27

Vägen till AI-implementering i byggprojekt

Under Almedalsveckan samlas återigen många av branschens aktörer för att diskutera avgörande framtidsfrågor. AI-utvecklingen är ett av de ämnena som står högt på dagordningen. Möjligheterna och idéerna sprudlar och samtalen kommer med all säkerhet att fortsätta även efter att det sista seminariet på ämnet tonat ut.

Entreprenad, Entreprenadjuridik2024.06.10

Konkurrensverkets ifrågasättande av hur byggprojekt bedrivs

Det är inte någon hemlighet att byggbranschen på sina håll har problem med att upprätthålla en sund och effektiv konkurrens i vissa avseenden.

Entreprenad, Entreprenadjuridik2024.06.07

Nya arbetsmiljöföreskrifter – vad behöver du som aktör inom byggbranschen tänka på?

Den 1 januari 2025 träder Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i kraft. Som vi på Foyen skrivit om tidigare så innebär de nya föreskrifterna primärt en förändrad struktur där 67 föreskrifter slås ihop till 15 för att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna. Undantag finns dock i föreskriften som riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare där det införs nya regler och krav i och med föreskriften ”Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:3) om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter”.

Entreprenad2024.05.30

Foyens remiss till Konkurrensverket

I ett mycket uppmärksammat utkast till ställningstagande publicerat 3 maj redogör Konkurrensverket sin ståndpunkt i en rättsfråga som då och då diskuterats, frågan om om de hävdvunna reglerna om ÄTA-arbeten i våra standardavtal AB 04 och ABT 06 kan tillämpas fritt som tidigare eller om förbudet mot väsentliga ändringar i LOU sätter käppar i hjulen.

Visa fler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.