Vad som ska anses avtalat avseende prisets beräknande vid ersättningsformen löpande räkning har varit debatterat inom entreprenadbranschen. Domstolar har i ett antal avgöranden belyst frågan om avtalat pris och skälig ersättning. En central frågeställning är huruvida entreprenörens ersättning kan bedömas utifrån skälighet med stöd av principer i köplagen. Eller om villkoren kring ersättningsmodellen löpande räkning i standardavtalen, innebär att någon skälighetsbedömning inte kan bli aktuell.
Presumtionshyror är en form av hyressättning som används vid nyproduktion av bostadshyresrätter. Reglerna innebär i korthet att hyran för nyproducerade bostadslägenheter baseras på produktionskostnaderna, i stället för bruksvärdet. Presumtionshyran anses skälig under en period om 15 år, men får ändras i den utsträckning det anses skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten.
Ett vanligt argument för att välja skiljeförfarande är att avgörandet är slutgiltigt och inte kan överklagas i sak. Detta innebär att skiljenämndens juridiska bedömningar av tvistefrågan inte kan prövas på nytt. En skiljedom kan därför inte angripas enbart på grund av att en part anser att skiljemännen har missbedömt bevisningen, gjort en felaktig tolkning eller tillämpning av lagstiftning. Det finns dock möjlighet att angripa en skiljedom på formella grunder.
I en nyligen meddelad dom, T 1247-23, har Högsta domstolen (HD) fastställt viktiga principer för när en skadelidande kan kräva ersättning från en skadevållare för betalningar som gjorts till tredje man genom förlikning. Fallet rörde en vattenskada orsakad av ett städbolag i samband med en bostadsförsäljning.
Panoramic är en internationell publikation som författas av ledande advokater och advokatfirmor inom respektive område och jurisdiktion. Foyen är stolta över att åter igen få representera Sverige med vårt senaste bidrag avseende den svenska gruvmarknaden.
Foytech erbjuder från och med idag den 21 augusti 2024 svenska advokater och jurister att gratis använda AI-plattformen Rumpole. Rumpole är en AI-tjänst för automatiserade rättsutredningar och upprättande av juridiska dokument.
Riksdagen har beslutat att ändra minerallagen för att effektivisera tillståndsprocesserna för gruvor i Sverige. Trots kritik från Lagrådet röstades förslaget, som innebär att Natura 2000-tillstånd inte längre är ett krav för bearbetningskoncession, igenom den 29 maj 2024 och träder i kraft 1 juli 2024.
Under Almedalsveckan samlas återigen många av branschens aktörer för att diskutera avgörande framtidsfrågor. AI-utvecklingen är ett av de ämnena som står högt på dagordningen. Möjligheterna och idéerna sprudlar och samtalen kommer med all säkerhet att fortsätta även efter att det sista seminariet på ämnet tonat ut.
Riksdagen har nyligen klubbat regeringens förslag om att förenkla tillståndsprocessen för elnät. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2024, fokuserar på starkströmsledningar som kräver nätkoncession för linje.
Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.