Hybridseminarium – Solcellsanläggningar

Seminarium torsdag 11 maj 2023, 08:15-09:45 Scandic Stortorget, Malmö

Varmt välkommen till en givande start på dagen på Scandic Stortorget i Malmö, med trevligt frukostmingel och seminarium med högaktuella energifrågor om solcellsanläggningar.

Under seminariet går vi igenom frågor om bygglov och myndighetsgodkännande för solcellsanläggningar, nyttjanderättavtal och elkoncession samt anslutning. Vi kommer även gå igenom några aktuella rättsfall från domstolar när det gäller jordbruksmark. Seminariet hålls av våra advokater Pia Pehrson, Andreas Lindström, Ann Garmland och biträdande jurist Ingeborg Forkman.

Seminariet hålls i hybridformat så det går lika bra att delta fysiskt på plats som digitalt.

Det serveras frukost på Scandic Stortorget från klockan 07.45, seminariet startar kl. 08:15. Seminariet är kostnadsfritt och pågår i 90 minuter, det finns även tid för frågor och diskussion.

-> Anmäl dig här!

Inför seminariets genomförande skickas en länk till den e-post som du anmält dig med. Dyker det upp några frågor gällande seminarierna eller anmälan, kontakta Elin Thomsen, elin.thomsen@foyen.se tack.

Liknande artiklar

Solceller
Mark och miljö2024.04.16

MÖD säger nej till solcellsanläggningen i Svedberga och ställer hårda krav på alternativredovisning

Mark- och miljööverdomstolen (”MÖD”) stoppar European Energy Sveriges planerade solcellsanläggning i Svedberga. Detta står klart efter att MÖD den 3 april 2024 fastställde Länsstyrelsen i Skåne läns beslut om att förbjuda solcellsanläggningen i Helsingborgs kommun i mål nr M 13461-22. Solcellsanläggningen hade kunnat bli den största solcellsparken i Sverige med en årlig produktion om 175 GWh och därmed bidra med mycket förnybar energi i ett elområde med stort behov av mer el. Eftersom solcellsparken planerades att anläggas på jordbruksmark aktualiserades regeln i 3 kap. 4 § miljöbalken (1998:808) som i slutändan satte, åtminstone tillfälligt, stopp för projektet. Advokat Pia Pehrson och biträdande jurist Elin Holzhausen kommenterar här MÖD:s färska avgörande och även tre andra beslut från MÖD om solcellsanläggningar.

xterior of a school building and schoolyard in Stockholm, Sweden.
Mark och miljö2024.04.05

Vad behöver utredas vid detaljplaneärenden och hur ska det göras? Ny praxis ger vägledning.

När en kommun tar fram en detaljplan ställer plan- och bygglagen (”PBL”) krav på vilket underlag som måste finnas. Omfattningen av underlaget beror på om planen riskerar att medföra betydande miljöpåverkan (”BMP”), vilket i så fall kräver en miljökonsekvensbeskrivning (”MKB”). Att ta fram en MKB är ett omfattande arbete och kraven på innehållet är idag höga. Om kommunen gör felaktiga bedömningar gällande BMP och MKB-underlagets omfattning kan det få allvarliga följder. Beslut att anta detaljplanen kan upphävas och hela planärendet måste då tas om från början, med förlust av tid och resurser som konsekvens. Därför är det av yttersta vikt att hantera dessa frågor korrekt.

Vattenkraftverk med skog bakom i Sverige
Mark och miljö2024.02.21

Bristande EU-implementering hotar omställningen – dags att införa färdiga förslag

Vår delägare och advokat Pia Pehrson varnar för de allvarliga konsekvenserna av Sveriges bristande implementering av EU-lagstiftning. Långsamma tillståndsprocesser utgör stora hinder för elförsörjningen, hotar samhällets stabilitet och näringslivets konkurrenskraft. Pia Pehrson lyfter exempel på utdragna beslutsprocesser och osäkerhet som drabbar vind-, vatten- och kärnkraft, vilket leder till att företag etablerar sig i andra länder.

Fler nyheter