Vattenkraft

Omprövning av moderna miljövillkor för vattenkraft pausas

Den 12 december 2022 lämnade regeringen genom Miljödepartementet förslag om ändring i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter. Förslaget innebär att det datum då ansökan om omprövning för moderna miljövillkor avseende vattenkraftverk senast ska ha lämnats in flyttas fram ett år för samtliga prövningsgrupper.

Publicerat: 19 december, 2022

Vattenkraften har spelat en stor roll för Sveriges elproduktion sedan slutet av 1800-talet och stod år 2021 för 42 procent av Sveriges totala elproduktion. Under 1950- och 1960-talet byggdes merparten av dagens kapacitet upp. Det innebär att åtskilliga vattenkraftverk som drivs idag vilar på gamla tillstånd med i dagens mått mätt otillräckliga miljövillkor. Den 10 juni 2016 träffades den så kallade Energiöverenskommelsen som ligger till grund för regelverket om omprövning av moderna miljövillkor. Omprövningen syftar till att äldre vattenkraftverk ska förenas med villkor som är mer förenliga med dagens miljökrav. Foyen har tidigare kort kommenterat regelverket (HÄR).

Tidplanen för omprövningen fastlades i regeringens beslut den 25 juni 2020 om Nationell plan för prövning av moderna miljövillkor (NAP). Regeringen föreslår nu att den ovan nämnda omprövningen för moderna miljövillkor pausas. Förslaget innebär att bestämmelserna rörande omprövning enligt NAP ändras så att det datum då ansökan senast ska lämnas in skjuts fram med ett år för samtliga prövningsgrupper. Skälet bakom förslaget är att de förhållanden som råder i Sverige och i omvärlden gör att det enligt regeringen finns ett behov av att kartlägga effekterna av hittills genomförda omprövningar och samtidigt se över det nuvarande systemet avseende omprövning för moderna miljövillkor. De förhållanden som föranleder behovet av denna kartläggning och översyn är dels den rådande energikrisen, i Sverige såväl som i övriga Europa, dels behovet av att säkra ett robust energisystem. Regeringens förslag är nu ute på remiss och förordningsändringen föreslås träda i kraft den 30 januari 2023.

Vi på Foyen välkomnar pausen som regeringen föreslår. Det har varit många bekymmer med samverkansprocessen och motstående intressen i omprövningarna hittills. Frågan är bara om ett år verkligen räcker för att analysera och hitta lösningar på de utmaningar som finns.

Har du frågor om moderna miljövillkor och vattenkraft? Eller frågor om tillståndsprövning? Välkommen att kontakta oss på Foyen.

Artikeln är författad av Pia Pehrson och Mikael Jonasson.

Liknande artiklar

Solceller
Mark och miljö2024.04.16

MÖD säger nej till solcellsanläggningen i Svedberga och ställer hårda krav på alternativredovisning

Mark- och miljööverdomstolen (”MÖD”) stoppar European Energy Sveriges planerade solcellsanläggning i Svedberga. Detta står klart efter att MÖD den 3 april 2024 fastställde Länsstyrelsen i Skåne läns beslut om att förbjuda solcellsanläggningen i Helsingborgs kommun i mål nr M 13461-22. Solcellsanläggningen hade kunnat bli den största solcellsparken i Sverige med en årlig produktion om 175 GWh och därmed bidra med mycket förnybar energi i ett elområde med stort behov av mer el. Eftersom solcellsparken planerades att anläggas på jordbruksmark aktualiserades regeln i 3 kap. 4 § miljöbalken (1998:808) som i slutändan satte, åtminstone tillfälligt, stopp för projektet. Advokat Pia Pehrson och biträdande jurist Elin Holzhausen kommenterar här MÖD:s färska avgörande och även tre andra beslut från MÖD om solcellsanläggningar.

xterior of a school building and schoolyard in Stockholm, Sweden.
Mark och miljö2024.04.05

Vad behöver utredas vid detaljplaneärenden och hur ska det göras? Ny praxis ger vägledning.

När en kommun tar fram en detaljplan ställer plan- och bygglagen (”PBL”) krav på vilket underlag som måste finnas. Omfattningen av underlaget beror på om planen riskerar att medföra betydande miljöpåverkan (”BMP”), vilket i så fall kräver en miljökonsekvensbeskrivning (”MKB”). Att ta fram en MKB är ett omfattande arbete och kraven på innehållet är idag höga. Om kommunen gör felaktiga bedömningar gällande BMP och MKB-underlagets omfattning kan det få allvarliga följder. Beslut att anta detaljplanen kan upphävas och hela planärendet måste då tas om från början, med förlust av tid och resurser som konsekvens. Därför är det av yttersta vikt att hantera dessa frågor korrekt.

Vattenkraftverk med skog bakom i Sverige
Mark och miljö2024.02.21

Bristande EU-implementering hotar omställningen – dags att införa färdiga förslag

Vår delägare och advokat Pia Pehrson varnar för de allvarliga konsekvenserna av Sveriges bristande implementering av EU-lagstiftning. Långsamma tillståndsprocesser utgör stora hinder för elförsörjningen, hotar samhällets stabilitet och näringslivets konkurrenskraft. Pia Pehrson lyfter exempel på utdragna beslutsprocesser och osäkerhet som drabbar vind-, vatten- och kärnkraft, vilket leder till att företag etablerar sig i andra länder.

Fler nyheter