Hem > Senaste nytt > Några av Foyens uppmärksammade tvister år 2023 och 2024 fastighet tvistlösning

Några av Foyens uppmärksammade tvister år 2023 och 2024

Vi har haft förmånen att biträda våra klienter i några av de mest komplexa och uppmärksammade tvisterna. Nedan presenterar vi tio tvister som inte bara speglar vår expertis, utan som i flera fall också har lämnat ett betydande avtryck på samhället.

Publicerat: 9 januari, 2025
Tvistlösning

1. Det PFAS-förorenade vattnet
En större myndighet anklagades för att ha förorenat grundvatten med kemikalier och krävdes på en kvarts miljard i skadestånd. Målet är överklagat till Högsta domstolen.

2. Korallö anklagar Sverige för ”digital kolonialism”
Mikronationen Niue i Stilla havet vill åt toppdomänen .nu men den administreras av svenska Internetstiftelsen. Sverige har anklagats för ”digital kolonialism”. New York Times har gjort ett reportage om tvisten. Internetstiftelsen vann i tingsrätten, företrädd av Foyen.

3. Branden
En av Europas främsta dressyrhästuppfödare såg sitt stallhus brinna ned. Ingen häst skadades men att återuppföra byggnaden kostade 36 miljoner. När försäkringsbolaget bara ville ersätta sju procent uppstod tvist.

4. Kampen om rymdstenen
En meteorit som föll ner i en skog i Mellansverige drog till sig sökande från hela landet. Två geologer hittade den men markägaren hävdade att han var rättmätig ägare. Tvisten är både medievänlig och juridiskt intrikat: vem äger det som faller från rymden? En dokumentär om tvisten finns på SVT Play. Målet ligger i Högsta domstolen.

5. Köpte mark med nedgrävt kvicksilver
Ett av Sveriges största fastighetsbolag köpte mark som visade sig ha kvicksilver i marken. Saneringen blev dyr. Att skicka räkningen till säljaren var inte självklart. I en tvist med svårfångade ansvarsgrunder vann köparen miljonbelopp i tingsrätten. Sedan förlikades parterna.

6. Ägarbråk i sportföretag
De två ägarna till ett ledande sportutrustningsföretag kom i svår konflikt. Kort därefter gick företaget i konkurs under märkliga förhållanden. En av Högsta domstolens ledamöter anlitades som skiljedomare.

7. Sporthallens tak rasar
Regeringen tillsatte en haverikommission sedan en kommunal sporthall kollapsat. Taket hade rasat in, men de som var i hallen hann fly genom nödutgången. Kommunen, företrädd av Foyen, förlikades med byggföretaget, som fick betala en större summa.

8. Den mest invecklade tvisten
En bank, företrädd av Foyen, miste sin pant i några bostadsrätter. Kanske. Bostadsrättsföreningen hade renoverat lägenheterna, fusionerats med andra föreningar och ingått olika slags avtal om bostadsrätterna. Till sist blev det osäkert om någon pant fanns kvar och i så fall i vad. En juridikprofessor kallade tvisten den mest invecklade han sett.

9. Bankens standardavtal
Standardavtalet var vinklat till bankens förmån. Banken och deras affärspartners skulle dela kunder mellan sig, men om en kund inte kunde betala så tvingades affärspartnern enligt avtalet att betala i kundens ställe. En sådan partner, en bilfirma, vägrade godta bankens betalningskrav och blev stämd. Företrädd av Foyen vann bilfirman i både tingsrätt och hovrätt.

10. Hackspetten som stoppade avverkning
När en fridlyst hackspett upptäcktes i en skog förbjöd Skogsstyrelsen avverkning. För markägarna innebar besluten i praktiken näringsförbud och att deras generationsskifte förhindras. I fackpress uppmärksammades fallet som exempel på hur skogsfastigheter kan bli värdelösa över en natt om de visar sig innehålla livsmiljöer för skyddade arter. Markägarna har nu med Foyens biträde överklagat och fått prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen, vilket är sista instans för denna typ av ärenden.

Har du frågor om någon av tvisterna, kontakta advokat Dan Johansson. Vill du veta mer?  Läs mer om oss här

Liknande artiklar

Affärsmöte i konferensrum där förlikning kan ske
Tvistlösning2024.10.17

Förlikning eller domstol – vad är rätt val?

Domstolens roll i tvistemål har utvecklats från att alltid pröva mål i sak till att främja en förlikning. En förlikning erbjuder ofta snabbare och mer kostnadseffektiva lösningar än rättsprocesser. Valet mellan att förlikas eller låta domstolen pröva målet är dock inte alltid lätt och kräver noggrann avvägning av för- och nackdelar.

Kvinna sitter i stol och gör sig redo för skiljeförfarande
Tvistlösning2024.09.06

Skiljeförfarande och överprövning av skiljedomar

Ett vanligt argument för att välja skiljeförfarande är att avgörandet är slutgiltigt och inte kan överklagas i sak. Detta innebär att skiljenämndens juridiska bedömningar av tvistefrågan inte kan prövas på nytt. En skiljedom kan därför inte angripas enbart på grund av att en part anser att skiljemännen har missbedömt bevisningen, gjort en felaktig tolkning eller tillämpning av lagstiftning. Det finns dock möjlighet att angripa en skiljedom på formella grunder.

Affärsman skyddar personuppgifter på bärbar dator
Tvistlösning2024.02.14

(Editions)plikten framför allt – en avvägning mellan personlig integritet och rätten till edition

När dataskyddsförordningen, eller den numera välkända förkortningen GDPR, kommer på tal möts vi jurister inte sällan av en viss uppgivenhet. Ibland ren och skär irritation. Sanningen är den att de integritetsskyddsåtgärder som lagen påkallar oftast ses som ännu ett hinder att överbrygga i verksamheten. Så även ibland för processjuristen inom ramen i en tvistemålsprocess.

Fler nyheter