ÄTA-guiden om ÄTA-arbeten visas på en ipad

ÄTA-arbeten: Regler och ersättning – Här är ÄTA-Guiden

Publicerat: 12 november, 2022

Din guide om ÄTA-arbeten

Tvärtemot vad namnet kanske antyder handlar inte denna guide om mat och är inte heller något komplement eller motsvarighet till de guider som delar ut betyg eller stjärnor till olika matinrättningar. Inte alls faktiskt. Guiden är istället inriktad på den anrättning som så ofta förekommer och diskuteras i entreprenader och som innebär att arbetena som avtalades om från början utökas eller förändras, nämligen ÄTA-arbete. Den första versionen av ÄTA-Guiden innehöll en beskrivning av regelverket om ÄTA-arbeten i AB 04 och ABT 06. Genom denna andra version har ÄTA-Guiden nu uppdaterats och kompletterats med en beskrivning av regelverket i ABK 09 om ändring av uppdrag.

Beskrivningen av konsultreglerna i ABK 09 följer i allt väsentligt samma struktur och ordning som beskrivningen av entreprenadreglerna i AB 04 och ABT 06. Eftersom regelverken är uppbyggda och ordnade på likartat sätt innebär det att beskrivningen av konsultreglerna till viss del påminner om beskrivningen av entreprenadreglerna. Beskrivningen av entreprenadreglerna är oförändrad i förhållande till den första versionen av ÄTA-Guiden eftersom regelverket är detsamma som tidigare.

Avsikten med denna guide är alltjämt att på ett lättillgängligt och praktiskt sätt, och utan en mängd paragrafhänvisningar fram och tillbaka, beskriva regelverket kring ÄTA-arbeten i AB 04 och ABT 06 och regelverket kring ändring av uppdrag i ABK 09. Om du som läsare av ÄTA-Guiden vill lämna ris eller ros eller i övrigt har frågor eller synpunkter med anledning av innehållet är du alltid välkommen att kontakta oss.

Marcus Eidem, advokat och delägare på Foyen Advokatfirma, har författat denna guide som du kan ladda ner nedan. Marcus arbetar huvudsakligen med entreprenad- och konsulträtt samt tvistlösning men har även erfarenhet av affärsjuridisk rådgivning samt bolagsrättsliga och obeståndsrättsliga frågeställningar och offentlig upphandling.

Har du några frågor? Tveka inte att kontakta Marcus Eidem.

Hämta ÄTA-guiden

Fyll i formuläret för att hämta ÄTA-guiden.

Namn(Obligatoriskt)

Liknande artiklar

Fler nyheter