Hem > Senaste nytt > ”Sverige har misslyckats med implementeringen” – Konflikten mellan EU-rätten och den nationella lagstiftningen

”Sverige har misslyckats med implementeringen” – Konflikten mellan EU-rätten och den nationella lagstiftningen

Artskyddet bidrar till naturvärden och har således en viktig roll att spela ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv. Samtidigt finns en konflikt mellan EU-rätten – där flertalet artskyddsregler har sitt ursprung – och den nationella lagstiftningen, som inte endast bromsar samhällsutvecklingen utan även drabbar enskilda markägare.

Publicerat: 6 maj, 2025
Mark- och miljörätt

Enligt artskyddsförordningen (2007:845) är det bland annat förbjudet att avsiktligt fånga eller döda vilda fåglar samt avsiktligt störa vilda fåglar under deras häcknings- och uppfödningsperiod. Dessutom är flera däggdjur och andra arter skyddade på individnivå enligt EU-rättslig praxis, till exempel fladdermöss, vissa groddjur och skalbaggar. Artskyddet bidrar till naturvärden och har således en viktig roll att spela ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv. Samtidigt finns en konflikt mellan EU-rätten – där flertalet artskyddsregler har sitt ursprung – och den nationella lagstiftningen, som inte endast bromsar samhällsutvecklingen utan även drabbar enskilda markägare.

Foyens Pia Pehrson, partner och advokat, kommenterar tillsammans med biträdande jurist Björn Eriksson konsekvenserna av nuvarande lagstiftning i tidskriften Aktuell Hållbarhet. Författarna menar att det finns en risk för att lagen i sin nuvarande form blir ett hinder för bland annat utveckling av förnybara energikällor och hållbara bostadssituationer i Sverige.

– Vi kan konstatera att artskyddet innebär en rejäl stoppkloss för bostadsbyggande, skogsbruk, förnybar energi, gruvor och andra samhällsnyttiga projekt. Skyddet för arter och livsmiljöer är viktigt, men det måste finnas en bättre balans i förhållande till samhällsutvecklingen, säger Pia Pehrson.

Artikeln går att läsa i sin helhet på Aktuell Hållbarhet.

Liknande artiklar

Mark- och miljörätt2025.05.07

Fler avgöranden att vänta i detaljplanemål? Miljöorganisation med syfte att skydda jordbruksmark får klagorätt av HD

Högsta domstolen (”HD”) har nyligen tagit ställning till överklaganderätten i detaljplanemål avseende jordbruksmark. Målet ”Detaljplanen i Borgholm” (ÖP 4479-23) rör frågan om en miljöorganisation med ändamålet att skydda jordbruksmark från exploatering har rätt att överklaga en kommuns detaljplanebeslut som innebär att jordbruksmark exploateras för bebyggelse.

Mark- och miljörätt2025.04.16

Översvämningsrisk som grund för nekat bygglov – Betydelsen av en aktuell och konkret översiktsplan med tydliga riktlinjer

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i ett vägledande avgörande fastställt beslut att avslå en ansökan om bygglov för nybyggnation av ett bostadshus utanför detaljplanelagt område bl.a. med hänsyn till översvämningsrisken. Avgörandet belyser vikten av en översiktsplan som är aktuell, konkret och ger tydliga riktlinjer.

Energi och innovation, Mark- och miljörätt2025.04.11

Foyen medverkar i nyutkommen studie som beskriver lagstiftning för landbaserad vindkraft i Europa

Foyen har sedan 2023, i samarbete med Luther Law Firm, deltagit i arbetet med den internationella studien International Onshore Wind Study som kartlägger skillnader i lagstiftning för landbaserad vindkraft. Studien har genomförts av advokatbyrån Luther tillsammans med ledande advokatbyråer från ett flertal europeiska länder inom området förnybar energi.

Fler nyheter