Hem > Senaste nytt > Hårdare krav på offentliga upphandlare när IPI-förordningen uppdateras EU-flaggor som vajar

Hårdare krav på offentliga upphandlare när IPI-förordningen uppdateras

Publicerat: 14 maj, 2025
Offentliga affärer och upphandlingsrätt

Den 7 maj 2025 beslutade riksdagen, i enlighet med proposition 2024/25:116, att genomföra lagändringar för att anpassa svensk upphandlingslagstiftning till EU:s instrument för internationell upphandling (”IPI-förordningen”). IPI-förordningen är ett regelverk som syftar till att förbättra möjligheterna för EU-leverantörer att sälja varor och tjänster på marknader utanför EU. IPI-förordningen har som mål att skapa ömsesidigt marknadstillträde inom offentlig upphandling mellan EU och tredjeländer. IPI-förordningen ger Europeiska kommissionen befogenhet att undersöka om tredjeländer diskriminerar EU-leverantörer på sina upphandlingsmarknader och att vid behov vidta åtgärder mot tredjeländer. Åtgärderna kan exempelvis innebära att leverantörer, varor eller tjänster från berörda tredjeländer får begränsad eller ingen tillgång till EU:s upphandlingsmarknader.

Lagändringarna innebär bland annat att det nu tydliggörs att leverantörer har rätt till rättslig prövning om en upphandlande myndighet bryter mot EU:s upphandlingsbestämmelser, inklusive bestämmelserna i IPI-förordningen. Vidare klargörs att de bestämmelser som följer av IPI-förordningen omfattas av Konkurrensverkets tillsynsområde. Det betyder att Konkurrensverket i sin roll som tillsynsmyndighet kan granska hur upphandlande myndigheter och enheter tillämpar förordningen och vid behov vidta åtgärder.

För offentliga upphandlare innebär lagändringen att det tillkommer nya krav och processer. Upphandlande myndigheter måste bland annat kontrollera leverantörers ursprung och säkerställa efterlevnad av eventuella begränsningar eller åtgärder som kommissionen kan ha beslutat om enligt IPI-förordningen. För leverantörer med koppling till tredjeländer innebär lagändringen att förutsättningarna för att delta i svenska och övriga EU-upphandlingar kan påverkas. Tredjelandsaktörers möjlighet att delta i EU-upphandlingar beror dels på hur deras hemland agerar när det gäller tillträde för EU-leverantörer på sina upphandlingsmarknader och dels på hur Europeiska kommissionen väljer att tillämpa förordningen.

De nya lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2025.

Läs mer här: EUs IPI-förordning och upphandlingslagstiftningen 

 

Liknande artiklar

Fler nyheter