Foyen har framgångsrikt biträtt klient i Hovrätten

Advokat och delägare Jonas Nilsson och biträdande jurist Johanna Lenell har framgångsrikt biträtt en av Foyens klienter i Hovrätten för Västra Sverige.

Publicerat: 18 december, 2018
Affärsjuridik, Entreprenad, Fastighet, Plan- och bygglovsfrågor, Tvistlösning

Dom meddelades idag tisdagen den 18 december.

Ett större bygg-och entreprenadbolag yrkade på nästan 10 miljoner i ersättning avseende personligt medansvar enligt aktiebolagslagen grundat på en träffad förlikning.

Med meddelad dom blir vår klient endast ålagd att betala 50 000 kr till motparten angående en mindre delfråga samt får därtill rättegångskostnader ersatta av motparten. Hovrätten har därmed ändrat tingsrättens dom i del delen som vår klient tidigare förlorade.

För mer information kontakta Jonas Nilsson.

Liknande artiklar

Entreprenad2024.09.12

Löpande räkning och frågan om skälighetens betydelse

Vad som ska anses avtalat avseende prisets beräknande vid ersättningsformen löpande räkning har varit debatterat inom entreprenadbranschen. Domstolar har i ett antal avgöranden belyst frågan om avtalat pris och skälig ersättning. En central frågeställning är huruvida entreprenörens ersättning kan bedömas utifrån skälighet med stöd av principer i köplagen. Eller om villkoren kring ersättningsmodellen löpande räkning i standardavtalen, innebär att någon skälighetsbedömning inte kan bli aktuell.

Fastighet2024.09.10

Förslag om förbättrad modell för presumtionshyra

Presumtionshyror är en form av hyressättning som används vid nyproduktion av bostadshyresrätter. Reglerna innebär i korthet att hyran för nyproducerade bostadslägenheter baseras på produktionskostnaderna, i stället för bruksvärdet. Presumtionshyran anses skälig under en period om 15 år, men får ändras i den utsträckning det anses skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten.

Tvistlösning2024.09.06

Överprövning av skiljedomar

Ett vanligt argument för att välja skiljeförfarande är att avgörandet är slutgiltigt och inte kan överklagas i sak. Detta innebär att skiljenämndens juridiska bedömningar av tvistefrågan inte kan prövas på nytt. En skiljedom kan därför inte angripas enbart på grund av att en part anser att skiljemännen har missbedömt bevisningen, gjort en felaktig tolkning eller tillämpning av lagstiftning. Det finns dock möjlighet att angripa en skiljedom på formella grunder.

Fler nyheter