Sidobord med silvrig lampa i konferensrum

Det nya normala – hybrid är här för att stanna, eller?

Att hänga av sig kavajen på stolsryggen, låta lampan vara tänd och sedan gå hem och äta middag medan rummet visade för kollegorna att man fortsatt var kvar på kontoret och jobbade sent. Eller att komma tidigt på morgonen för att läsa tidningen på plats och vara ”först” igång på morgonen var tidigare inget konstigt på advokatbyråer. Men det är numera historia.

Publicerat: 3 april, 2022

Generationer skiftar och en pandemi visade vägen för det nya normala – hybridarbetet.

Forskning visar tydligt vart vi är på väg. En ny generation talanger på arbetsmarknaden som arbetar som jurister och advokater skapar framgångar men har också till viss del nya drivkrafter. Dagens studenter på juristlinjen eftersträvar enligt de senaste undersökningarna inte bara en roll att personifiera sig med.[1] Man ser sig själv som mer än sin yrkestitel. Man är kulturintresserad, kvinna, storebror, idrottsintresserad, mamma, pappa eller bergsklättrare. Därutöver arbetar man som advokat eller jurist. Man vill ha balans mellan arbete och fritid.

Helheten och just balansen är viktigare nu än någonsin och detta ställer helt nya krav på oss som advokatbyråer och matchning mot det så omtalade ”work-life-balance”. Med vad är då just ”work-life-balance”, och vad är det som spelar roll egentligen?

För så kort tid som 20 år sedan var det face-time som räknades. När man kom till kontoret och när man gick hem för dagen. Idag ser förutsättningarna inte riktigt ut så.

När pandemin kom stängde vi på Foyen, som många andra, ner våra kontor i Malmö, Göteborg och Stockholm. Medarbetarna uppmanades mer eller mindre över en natt att börja arbeta hemifrån och nya krav ställdes på ledarskapet och på organisationen. Krav på uppföljning, digital delaktighet och ett ledarskap på distans. Men också nya krav på att hjälpa medarbetare att inte arbeta för mycket. Att använda köksbordet som arbetsplats men sedan bryta och koppla bort. Koppla på privatlivet och familjelivet och få den återhämtning som behövs för den högpresterande yrkesgrupp som jurister är.

Hos oss har vi kommit långt tack vare att vi utmanades i vår arbetsvardag och tvingades att tänka om. Vi var som många andra redan en bra bit komna på vår digitaliseringsresa men fick extra fart. Vår digitala mognad har ökat och det har blivit tydligt för oss alla att teknik handlar inte bara om tekniska lösningar i olika system. Det handlar framför allt om människor, vanor och benägenhet att testa nya sätt att göra saker på.

Under pandemin behövde vi lita på vår organisation på helt nya sätt och våra medarbetare överlevererade i denna påfrestande tid. Vi når nu nya mål och resultat, inte bara ekonomiskt utan även internt där vår förändringsbenägenhet och vår företagskultur har utvecklats efter pandemin. Vi har tagit del av den senaste forskningen på ämnet hybridarbete inom advokatbranschen[2] i styrelsen, delägarkretsen, ledningsgrupp och på medarbetarnivå. Alla är inkluderade. Baserat på denna forskning har vi utformat vad vi kallar Foyen FRI – Frihet, resultat och individuellt ansvar som inkluderar riktlinjer för hybridarbete såväl som uppmuntran till balans samt social och fysisk aktivitet. Detta för att just få det vi alla behöver för att prestera på topp. Work-life-balance.

För oss är just detta det nya normala och det är här för att stanna.

 

[1] https://www.nj.se/framtidensjurist

[2] https://www.advokaten.se/Tidningsnummer/new-page/nr-6-2021-argang-87/plus-och-minus-med-nya-hybridarbetet/

Liknande artiklar

Fler nyheter