Förenklingar i aktiebolagslagen 1 augusti

Publicerat: 8 juli, 2014

Riksdagen har den 4 juni beslutat anta regeringens förslag om förenklingar för mindre aktiebolag i syfte att minska deras administrativa belastning.

En av ändringarna är att kravet på arbetsordning och skriftliga instruktioner om arbetsfördelning för styrelsen upphävs för privata aktiebolag som inte är finansiella företag. Det anses inte finnas tillräckliga skäl att behålla kravet på arbetsordning för mindre privata aktiebolag då de ofta är kortfattade och intetsägande. Det kommer dock inte finnas något hinder mot att fortsättningsvis upprätta en arbetsordning för de bolag som vill.

Kravet på att stiftare och att minst hälften av likvidatorerna i aktiebolag ska vara bosatta eller ha sitt säte, sitt huvudkontor eller sin huvudsakliga verksamhet inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) upphävs. Stiftarnas ansvar för bolaget gäller endast vid uppstart av bolaget och normalt sett endast under en begränsad tid varför bosättningskravet för stiftare kan tas bort utan att nämnvärda konsekvenser uppstår.

Lagändringen innebär även att ansökan om tillstånd att verkställa ett beslut om minskning av aktiekapitalet kan göras i samband med att beslutet om minskning av aktiekapitalet anmäls för registrering i aktiebolagsregistret. Detta innebär en förenkling för bolagen och minskar risken för att bolagen missar att ansöka om tillstånd för att verkställa beslutet om minskning i tid. Även kravet i kupongskattelagen på att ett aktiebolag ska skicka in en kopia av beslut om vinstutdelning till bolagsverket upphävs. Kravet på en finansieringsanalys i års- och koncernredovisningen tas bort och ersätts av ett krav på en kassaflödesanalys. Kassaflödesanalysen ska innehålla en redovisning av företagets in- och utbetalningar under räkenskapsåret.

Utöver detta så förenklas emissioner då teckningslista och emissionsprospekt inte längre kommer behöva ges in till Bolagsverket. Vidare så kommer stämmoprotokollet inte behöva justeras av en justeringsman om ordföranden eller protokollföraren ensam eller de två tillsammans företräder samtliga aktier i ett aktiebolag. Slutligen så förväntas även teckning genom betalning bli möjligt i alla aktiebolag, något som hittills har varit möjligt endast i avstämningsbolag.

Ändringarna träder i kraft den 1 augusti.

Liknande artiklar

Offentliga affärer och upphandlingsrätt2025.06.18

Dom aktualiserar fri rörlighet

Utgångspunkten är att tekniska krav inte får utformas så att konkurrensen begränsas. Bakgrunden till detta är att det ska råda fri rörlighet för varor och tjänster inom EU. EU-domstolens dom i mål C-424/23 ”DYKA Plastics” aktualiserar hur långtgående denna grundläggande princip är. Denna artikel analyserar domen, och tar med anledning av detta sin utgångspunkt i regelverket av tekniska krav och tidigare praxis.

Energi och innovation2025.06.03

Advokaterna i energiomställningens frontlinje

Det svenska elsystemet genomgår just nu en omställning utan motstycke, där juridiken är en nyckelfråga. Foyen Advokatfirma har insyn i lagstiftningen bakom framtidens elmarknad. – Vi hjälper bolag i energisektorn att navigera i både svensk lagstiftning och EU:s komplexa regelverk, säger Andreas Lindström, partner och advokat på byrån.

Fastighet2025.04.24

Striden om tomträttsavgälden har nått högsta instans

Den 24 april 2024 meddelade Högsta domstolen (”HD”) dom i en tvist mellan staten genom Statens fastighetsverk (SFV) och bostadsrättsföreningen Smyrna 5 (Föreningen) avseende hur tomträttsavgälden för fastigheten Stockholm Smyrna 5 ska fastställas vid omprövning. SFV begärde en tredubblad årlig avgäld om totalt 5,5 miljoner kronor för fem år sedan. Föreningen har hävdat att en avgäld om 1,9 miljoner är skälig. Parterna var i HD överens om att ett markvärde om 167 433 480 kr skulle ligga till grund för bedömningen av avgälden.

Fler nyheter