Hyresgäster och näringsidkares möjligheter till skadestånd i byggprojekt

Seminarium torsdag 07 april 2022, 07:30-09:30 Stockholm

Välkommen till en givande start på dagen på vårt kontor i Stockholm med trevligt frukostmingel och seminarium gällande ombyggnationer och skadestånd.

Seminariet kommer att behandla den inte alltför ovanliga situationen att byggprojekt i omgivningen orsakar störningar på omkringliggande verksamheter. Störningarna kan till exempel bestå av buller, vibrationer och sämre framkomlighet och medföra såväl ren förmögenhetsskada som skador på byggnader med mera.

I ett nyligen avgjort rättsfall tilldömdes restaurang Gondolen skadestånd av Stockholm stad enligt miljöbalkens regler för de störningar och den ekonomiska som Projekt Slussen orsakat restaurangen. Under seminariet går vi även igenom möjligheterna att kräva skadestånd enligt det hyresrättsliga regelverket.

Seminariet hålls av Foyens experter advokat Rickard Zamuhl, fastighetsrätt och advokat Tomas Fjordevik, miljörätt.


Anmälan: 
Anmäl dig via länken nedan senast den 6 april 2022. Observera att antalet platser är begränsade och att seminariet kan bli fullbokat.

→ Anmäl dig här!

 

Har du några frågor om seminariet är du välkommen att höra av dig till annica.hentze@foyen.se

Liknande artiklar

Solceller
Mark och miljö2024.04.16

MÖD säger nej till solcellsanläggningen i Svedberga och ställer hårda krav på alternativredovisning

Mark- och miljööverdomstolen (”MÖD”) stoppar European Energy Sveriges planerade solcellsanläggning i Svedberga. Detta står klart efter att MÖD den 3 april 2024 fastställde Länsstyrelsen i Skåne läns beslut om att förbjuda solcellsanläggningen i Helsingborgs kommun i mål nr M 13461-22. Solcellsanläggningen hade kunnat bli den största solcellsparken i Sverige med en årlig produktion om 175 GWh och därmed bidra med mycket förnybar energi i ett elområde med stort behov av mer el. Eftersom solcellsparken planerades att anläggas på jordbruksmark aktualiserades regeln i 3 kap. 4 § miljöbalken (1998:808) som i slutändan satte, åtminstone tillfälligt, stopp för projektet. Advokat Pia Pehrson och biträdande jurist Elin Holzhausen kommenterar här MÖD:s färska avgörande och även tre andra beslut från MÖD om solcellsanläggningar.

Personer som arbetar på en entreprenad
Entreprenad2024.04.09

AB 04: Allmänna bestämmelser – en genomgång

AB 04 är ett standardavtal framtaget av branschorganisationen Byggandets Kontrakts- kommitté (BKK) med syfte att tillämpas vid kommersiella byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader.

xterior of a school building and schoolyard in Stockholm, Sweden.
Mark och miljö2024.04.05

Vad behöver utredas vid detaljplaneärenden och hur ska det göras? Ny praxis ger vägledning.

När en kommun tar fram en detaljplan ställer plan- och bygglagen (”PBL”) krav på vilket underlag som måste finnas. Omfattningen av underlaget beror på om planen riskerar att medföra betydande miljöpåverkan (”BMP”), vilket i så fall kräver en miljökonsekvensbeskrivning (”MKB”). Att ta fram en MKB är ett omfattande arbete och kraven på innehållet är idag höga. Om kommunen gör felaktiga bedömningar gällande BMP och MKB-underlagets omfattning kan det få allvarliga följder. Beslut att anta detaljplanen kan upphävas och hela planärendet måste då tas om från början, med förlust av tid och resurser som konsekvens. Därför är det av yttersta vikt att hantera dessa frågor korrekt.

Fler nyheter