Att praktisera på Foyen – ett första steg in i arbetslivet

Foyen tar regelbundet emot praktikanter inom våra olika affärsområden. Nedan berättar två av våra medarbetare på Foyen hur de genom praktik på byrån fick inblick i det praktiska arbetet och hur det var ett värdefullt första steg in i arbetslivet.

Publicerat: 5 december, 2017

Rebecka Flick och Annika Carlsson

Rebecka Flick och Annika Carlsson är idag traineer på Foyen i Göteborg på avdelningen för mark- och miljörätt. De gjorde sin praktik på Foyen under hösten 2016 samt vintern 2017. 

Hur kom ni i kontakt med Foyen och varför sökte ni praktikplats?

  • Jag läste fördjupningskursen i miljörätt på Handelshögskolan i Göteborg där Foyen höll i en av föreläsningarna och avslutade med att informera att de erbjöd tio veckors uppsatspraktik. Jag tyckte att det lät jättespännande då jag var intresserad av att arbeta på byrå och framförallt med mark- och miljörätt, och även planerade att skriva uppsats inom området. Det var även ett strategiskt val eftersom jag vet att man i anställningsintervjuer ofta efterfrågar erfarenhet, säger Annika.
  • Det var likadant för mig, säger Rebecka. Jag hade varit i kontakt med Foyen på GAIUS under studietiden men det var först vid föreläsningen som Foyen höll under fördjupningskursen i miljörätt som jag blev intresserad av att söka praktik, eftersom det verkade vara en trevlig arbetsplats med många intressanta ärenden inom mark- och miljörätt. Jag fick även ett väldigt trevligt bemötande av två numera kollegor under GAIUS som peppade mig till att söka en praktikplats.

Vad lärde ni er under praktikveckorna?

  • Otroligt mycket! Praktiken var en stor skillnad från att plugga eftersom jag här verkligen fick använda det jag lärt mig ”på riktigt”. Jag lärde mig att området mark- och miljörätt är långt mycket större än jag hade trott och att området utvecklas hela tiden, säger Annika.
  • Eftersom jag inte hade gjort någon praktik eller arbetat med juridik på det sättet man gör på en byrå innan jag började min praktik på Foyen lärde jag mig väldigt mycket. Framför allt hur man använder de kunskaper man får under utbildningen i praktiken – alltifrån hur kontakten fungerar med domstolar och andra myndigheter till hur man skriver yttranden och överklaganden, säger Rebecka.

Vad var mest givande under praktiken?

  • Med praktiken i ryggen kände jag mig betydligt tryggare inför det kommande arbetslivet. Nu när jag är tillbaka på Foyen har det varit väldigt skönt att ha all kunskap jag fick under praktiken med sig, säger Rebecka.
  • Det mest givande var att jag fick hjälpa till i flera olika typer av ärenden och verkligen se hur det var att arbeta med mark- och miljörätt, både i riktigt stora ärenden för stora bolag, men även i mindre ärenden för privatpersoner. Att få uppleva skillnaden i arbete med mark- och miljörätten i teorin på universitetet och i praktiken på Foyen var väldigt utvecklande för mig, säger Annika.

Vilka tips önskar ni ge andra som ska eller funderar på att praktisera hos oss?

  • Våga fråga! Det är ingen som förväntar sig att du ska förstå allt och praktiken är till för att du ska lära dig så mycket som möjligt! rekommenderar Rebecka.
  • Tips är att vara nyfiken och utnyttja att man är på en arbetsplats där flera av de anställda har stor kunskap och många års erfarenhet av juridiken. Inte bara mark- och miljörätt utan även entreprenad- och fastighetsrätt och andra områden. Praktik på Foyen är som ett heltidsjobb, så vill man göra uppsatspraktik är mitt tips att lägga uppsatsen åt sidan under de tio veckor som man gör praktiken och fortsätta skriva efteråt. Den erfarenhet och kunskap som man får av praktiken är mycket värt när man sedan fortsätter skriva, avslutar Annika.

 

Är du intresserad av att praktisera på något av Foyens kontor? 

Håll utkik efter våra praktikplatser eller skicka oss en spontanansökan under Lediga tjänster >>

Nyfiken på hur vi har det på Foyen?

Besök oss gärna på Instagram @foyenadvokatfirma

Liknande artiklar

Fler nyheter