Foyen nyhetsbrev december 2020

Publicerat: 8 december, 2020

Elektronisk signering har blivit än mer vanligt förekommande under pandemin när merparten av oss arbetar på distans. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av artiklar och rättsfall som vi tycker är intressanta inför det kommande året, däribland två domar från kammarrätten som godtagit just elektronisk signering och engelsk fullmakt i upphandlingsförfaranden.

Frågor om ÄTA-arbete, ändrings- och tilläggsarbete i entreprenader, dyker i princip upp i varje entreprenad och är vanligt förekommande i entreprenadtvister. Delägare Marcus Eidem har författat en guide som på ett lättillgängligt och praktiskt sätt beskriver regelverket kring ÄTA-arbete, vad ÄTA-arbete utgörs av och hur det uppkommer och regleras.

Ett allt mer vanligt förekommande sätt att öka samverkan vid entreprenader och på så vis förebygga tvister är partnering. Tillsammans med Malin Österberg har vår styrelseordförande och delägare John Hane författat Partneringboken. Boken behandlar frågan om när partnering lämpar sig och hur detta bäst kan bedrivas. Till vår glädje har boken nominerats till Årets bok 2020 av Svensk Byggtjänst.

Innan det är dags för långhelger önskar vi bjuda på två webinarier inom entreprenadrätt och mark- och miljörätt. Det förstnämnda äger rum den 11 december och tar upp de vanligaste fallgroparna i konsumententreprenader och ger tips på hur man kan undvika dessa. Det sistnämnda äger rum den 18 december och ger en tillbakablick över året som gått med intressanta domar och beslut inom miljörätt och plan- och bygglagen.

Framför oss har vi några veckor med arbete innan årets sista högtider är här. I år har vi valt att ge vår julgåva till Läkare Utan Gränser som ett bidrag till deras arbete med att stödja lokal sjukvård och skydda de mest sårbara under pågående pandemi. Flera av Läkare Utan Gränsers medicinska fältarbetare arbetar i den svenska insatsen mot covid-19 och deras expertis och erfarenhet från att ha arbetat med katastrofer och sjukdomsutbrott kommer till stor användning inom den svenska sjukvården. Bland annat har deras läkare och sjuksköterskor tagit fram Karolinska Institutets digitala vårdutbildning kring covid-19, vilken har använts av tusentals vårdanställda. Flera av deras fältarbetare arbetar också inom intensivvården på sjukhus runtom i landet.

Tillsammans med mina kollegor på Foyen önskar jag dig fridfulla helger framöver och hoppas att du trots pandemin får möjlighet att fira tillsammans med nära.

Ta del av Foyens nyhetsbrev för december 2020 här >>

 

Bästa hälsningar,

Maria Wallenborg Ekdahl
VD, Foyen

Liknande artiklar

Fler nyheter