Att praktisera på Foyen – ett första steg in i arbetslivet

Foyen tar regelbundet emot praktikanter inom våra olika affärsområden. Nedan berättar tre av våra medarbetare på Foyen hur de genom praktik på byrån fick inblick i det praktiska arbetet och hur det var ett värdefullt första steg in i arbetslivet.

Rebecka Flick och Annika Carlsson

Rebecka Flick och Annika Carlsson är idag traineer på Foyen i Göteborg på avdelningen för mark- och miljörätt. De gjorde sin praktik på Foyen under hösten 2016 samt vintern 2017. 

Hur kom ni i kontakt med Foyen och varför sökte ni praktikplats?

 • Jag läste fördjupningskursen i miljörätt på Handelshögskolan i Göteborg där Foyen höll i en av föreläsningarna och avslutade med att informera att de erbjöd tio veckors uppsatspraktik. Jag tyckte att det lät jättespännande då jag var intresserad av att arbeta på byrå och framförallt med mark- och miljörätt, och även planerade att skriva uppsats inom området. Det var även ett strategiskt val eftersom jag vet att man i anställningsintervjuer ofta efterfrågar erfarenhet, säger Annika.
 • Det var likadant för mig, säger Rebecka. Jag hade varit i kontakt med Foyen på GAIUS under studietiden men det var först vid föreläsningen som Foyen höll under fördjupningskursen i miljörätt som jag blev intresserad av att söka praktik, eftersom det verkade vara en trevlig arbetsplats med många intressanta ärenden inom mark- och miljörätt. Jag fick även ett väldigt trevligt bemötande av två numera kollegor under GAIUS som peppade mig till att söka en praktikplats.

Vad lärde ni er under praktikveckorna?

 • Otroligt mycket! Praktiken var en stor skillnad från att plugga eftersom jag här verkligen fick använda det jag lärt mig ”på riktigt”. Jag lärde mig att området mark- och miljörätt är långt mycket större än jag hade trott och att området utvecklas hela tiden, säger Annika.
 • Eftersom jag inte hade gjort någon praktik eller arbetat med juridik på det sättet man gör på en byrå innan jag började min praktik på Foyen lärde jag mig väldigt mycket. Framför allt hur man använder de kunskaper man får under utbildningen i praktiken – alltifrån hur kontakten fungerar med domstolar och andra myndigheter till hur man skriver yttranden och överklaganden, säger Rebecka.

Vad var mest givande under praktiken?

 • Med praktiken i ryggen kände jag mig betydligt tryggare inför det kommande arbetslivet. Nu när jag är tillbaka på Foyen har det varit väldigt skönt att ha all kunskap jag fick under praktiken med sig, säger Rebecka.
 • Det mest givande var att jag fick hjälpa till i flera olika typer av ärenden och verkligen se hur det var att arbeta med mark- och miljörätt, både i riktigt stora ärenden för stora bolag, men även i mindre ärenden för privatpersoner. Att få uppleva skillnaden i arbete med mark- och miljörätten i teorin på universitetet och i praktiken på Foyen var väldigt utvecklande för mig, säger Annika.

Vilka tips önskar ni ge andra som ska eller funderar på att praktisera hos oss?

 • Våga fråga! Det är ingen som förväntar sig att du ska förstå allt och praktiken är till för att du ska lära dig så mycket som möjligt! rekommenderar Rebecka.
 • Tips är att vara nyfiken och utnyttja att man är på en arbetsplats där flera av de anställda har stor kunskap och många års erfarenhet av juridiken. Inte bara mark- och miljörätt utan även entreprenad- och fastighetsrätt och andra områden. Praktik på Foyen är som ett heltidsjobb, så vill man göra uppsatspraktik är mitt tips att lägga uppsatsen åt sidan under de tio veckor som man gör praktiken och fortsätta skriva efteråt. Den erfarenhet och kunskap som man får av praktiken är mycket värt när man sedan fortsätter skriva, avslutar Annika.

Ludvig Gustafson

Biträdande jurist Ludvig Gustafson gjorde sin praktik på vårt Stockholmskontor under våren 2012 och har sedan dess arbetat med miljö- och speciell fastighetsrätt hos oss på Foyen. Han inledde dessa år med att arbeta på kontoret i Göteborg och är nu tillbaka på kontoret i Stockholm. Han är idag ofta handledare till de som gör sin praktik på Stockholmskontoret.

Hur kom du i kontakt med Foyen och varför sökte du praktikplats?

 • Jag var företagsvärd i Foyens monter på arbetsmarknadsmässan Kontaktdagen i Uppsala 2011. Det var lite av en riktad åtgärd från min sida eftersom jag tidigare år noterat att byrån var framstående inom miljörätt, vilket intresserade mig. Efter att ha stått med Foyens medarbetare i montern hela Kontaktdagen fick jag ett fick väldigt bra intryck av likväl byråns inriktning och arbete som av Foyen som arbetsplats och personerna som arbetade där. När det var dags att skriva uppsats året efter valde jag att söka praktikplats på Foyen, säger Ludvig.

Vad var mest givande under praktiken?

 • Jag kommer ihåg det som att det var väldigt givande att få bryta av studentlivet och jobba praktiskt. Det var också otroligt värdefullt att få känna sig nyttig och hjälpa till med saker som verkligen betydde något för fler än sig själv. Jag upplevde det också som att arbetet jag utförde motsvarade vad en nyanställd biträdande jurist skulle få göra under samma tid och att byrån inte höll tillbaka med de lite svårare uppgifterna, säger Ludvig.

Vad hände efter att du praktiserat på Foyen?

 • För det första fick jag jobba kvar några veckor till direkt i anslutning till att de tio praktikveckorna passerat. Det fanns så pass mycket att göra och det fanns utrymme för mig att fortsätta några veckor till, vilket var jättekul. Hösten därefter sökte Foyen en biträdande jurist till Göteborgskontoret och jag erbjöds tjänsten. Självklart tackade jag ja och flyttade ner till Göteborg. Som tidigare praktikant har man en fördel genom att ha lärt sig byråns rutiner och om insatsen under praktiktiden dessutom varit uppskattad så talar det till ens fördel när det söks traineer, säger Ludvig.

Nu har du arbetat på Foyen i 5 år – hur är det att jobba här?

 • Det är en omtänksam miljö och varje kontor har sin egen särskilda kultur. Jag uppskattar särskilt att utbytet mellan kontoren är högt så man träffar alla sina kollegor i alla fall några gånger per år. Arbetet är bitvis intensivt, men det är går aldrig till överdrift och målsättningen är att livet utanför arbetet ska få det utrymme som krävs. Föreställningarna man hade som student om arbetstider på en advokatbyrå visade sig vara mycket överdrivna, i alla fall om man arbetar på Foyen, säger Ludvig. 

Vilka tips önskar du ge studenter som är intresserade av att praktisera hos oss?

 • En bra idé är att leta upp oss på arbetsmarknadsmässor som exempelvis Kontaktdagen i Uppsala, JiA i Lund eller GAIUS i Göteborg. Det är alltid positivt att gå vidare med någon som tidigare visat intresse för oss, men självklart går det bra att söka praktikplats även om man inte varit i kontakt med oss tidigare. Det är också bra att skicka in en ansökan i god tid, så att man kan planera sin praktik tillsammans med uppsatsen, och få ett så bra och givande upplägg som möjligt, tipsar Ludvig.

 

Är du intresserad av att praktisera på något av Foyens kontor? 

Håll utkik efter våra praktikplatser eller skicka oss en spontanansökan under Lediga tjänster >>

Nyfiken på hur vi har det på Foyen?

Besök oss gärna på Instagram @foyenadvokatfirma

 • Kontaktperson

  Matilda Grillhammar
 • Läs mer
  • Har du några frågor om praktik?

   Hör av dig till vår HR-assistent Matilda!
   matilda.grillhammar@foyen.se
   0737-19 51 45