Att jobba hos oss

Vi är inte klara och kommer sannolikt aldrig att bli det. För om man som vi på Foyen har en ambition att vara en dynamisk arbetsplats – progressiv och modern – så är kontinuerlig utveckling den enda vägen fram. Man brukar säga att organisationer som inte utvecklas dör, men fullt så radikala är vi inte. Däremot är vi övertygade om sambandet mellan att vara en dynamisk arbetsplats och att vara en skicklig leverantör av affärsmässig juridik – kanske den allra bästa inom våra områden.

Jordnära och högt i tak

Kontinuerlig utveckling kan vara många saker, både på det personliga planet och på en mer strukturell nivå. Vi satsar mycket på utbildning i ledarskap, men också i medarbetarskap – din personliga utveckling är vital för vår egen väg framåt. Därför får du ett eget ansvar för den, med oss som stöd. Här blir du ingen liten kugge i ett stort maskineri – vi kommer att lyssna på dig från din första dag och räknar med att du gör detsamma. Det är det som har skapat den jordnära miljö vi har idag, där ingen behöver huka sig för att taket är för lågt.

Vi arbetar också kontinuerligt med viktiga områden som jämlikhet, mångfald samt CSR – Corporate Social Responsibility.

Fritid och föräldraskap kan du glömma

Åtminstone när det gäller upprörda diskussioner om dem. Vi tror inte att någon blir en bättre medarbetare av att jobba 18 timmar om dagen för att sedan landa hemma i en tom lägenhet. Missförstå oss rätt, du kommer att få jobba hårt och stundtals är arbetet mycket krävande. Men fritid och familj skänker värdefulla perspektiv, så därför gör vad vi kan för att exempelvis underlätta familjelivet. Föräldraledighet är både lagstadgat och en självklarhet här på Foyen.

Den första tiden här hos oss

Vi vinnlägger oss som sagt om att erbjuda både personlig och karriärmässig utveckling. Som nyanställd får du en individuell utvecklingsplan, en fadder samt möjlighet att ta del av utbildning utifrån dina intressen och behov. Du kommer också kontinuerligt att erbjudas vidare- och specialistutbildning.

Nedan ser du exempel på vad en arbetsdag för en biträdande jurist kan innehålla hos oss:

– process i domstol
– klientkontakt på kontoret
– genomgång av material från motpart
– upprättande av dokument
– kontakt med domstol/sakkunniga
– förberedelse inför huvudförhandling
– granskning av avtal och andra dokument

 • Sex snabba frågor till Sara Malmgren, advokat

  Sara Malmgren
  44 år, advokat, 2 barn
 • Läs mer
  • 1. När visste du att du ville bli advokat?

   – När jag satt ting. Det blev väldigt uppenbart att en jurist som kommer in tidigt i ett affärsförhållande ökar möjligheten för att affärsförhållandet kan fungera. Många av de tvister jag fick se i domstolen borde kunnat undvikas om bara parterna tagit hjälp och rett ut alla frågor från början. Jag insåg att juridik kan vara väldigt kreativt, och inte bara reaktivt – då blev affärsjuridiken och byråjobbet ett mycket naturligt val.

   2. Du har arbetat på Foyen i 15 år, hur kommer det sig att du stannat så länge?

   – Jag trivs! Så enkelt är det. Jag har roliga arbetsuppgifter och får arbeta med precis det jag vill, affärsjuridik med särskild inriktning på IT- juridik och immaterialrätt. Dessutom delar jag byråns värderingar, och har fantastiskt trevliga medarbetare. Arbetsmiljön är toppen, och det går alldeles utmärkt att ha ett liv utanför byrån dessutom.

   3. Vad minns du från din första tid på Foyen, hur var den?

   – Jag blev förvånad över hur mycket själva hantverket betyder. Konsultrollen är ju inte fokus på juristutbildningen precis. Kollegorna här var väldigt duktiga på att dela med sig av sina kunskaper och sin erfarenhet, och jag fick nästan direkt ha mycket kontakt med klienter och motparter. Intensivt och lärorikt är väl en bra sammanfattning av den första tiden här.

   4. Vad tycker du nu?

   – Det är fortfarande lika roligt. Nu är det min tur att arbeta med yngre och nyexaminerade jurister, och jag försöker dela med mig av mina erfarenheter på samma sätt som mina kollegor gjorde. Jag är bra på det jag gör, och tycker att det är hur roligt som helst att vara konsult. Många av mina klienter har jag arbetat med i tio-femton år, och jag kan deras verksamheter på ett sätt som gör det väldigt roligt att arbeta med dem. Jag är också gruppchef, och trivs med den rollen.

   5. Utvecklas du? Och utvecklas Foyen?

   – Absolut, jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns liksom inga genvägar till erfarenheten, den kan man bara få genom att jobba och det är naturligtvis väldigt utvecklande. När jag började var vi en arbetsplats med 12-13 medarbetare, nu är vi ca 80 medarbetare, med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Falun. Under den resan har Foyen ändå lyckats behålla ”småbyrå-känslan” vilket jag uppskattar. Det är fortfarande en väldigt kollegial arbetsplats, där samarbete mellan personer och kontor värderas högt av alla tror jag, och där det är lätt att trivas.

   6. Hur är det med balansen mellan jobbet och fritiden?

   – Det är väl alltid svårt med den där balansen, oavsett vilket arbete du har. Jag fick gott hopp när vår nuvarande styrelseordförande Eva Westberg Persson började här som delägare för sisådär 10 år sedan, med ganska små barn. Hon arbetade deltid de första åren som delägare, och det fungerade bra både för henne och byrån. Hon var, och är, en förebild på många sätt. Jag är nu senior advokat och gruppchef och arbetar deltid då mina barn fortfarande är små. Det har varit självklart både för mig och byrån att det är okej. Ingen gnäller heller om man hämtar eller lämnar på dagis, eller måste hantera sjuka barn. Självklara saker, men tyvärr inte alltid inom vår bransch. Det är allra bäst för både de anställda och för byrån om medarbetarna kan ha ett fungerande privatliv vid sidan av jobbet, oavsett om man har familj eller inte. Även det självklart, i alla fall här.


 • Sex snabba frågor till Hampus Ek, advokat

  Hampus Ek
  37 år, advokat, 2 barn
 • Läs mer
  • 1. När visste du att du ville bli advokat?

   – Jag har egentligen haft det som ett tänkbart yrkesval sedan jag gick på högstadiet. Innan jag började studera juridik läste jag statsvetenskap och märkte då att mitt intresse för juridiken var starkare. De frågor som intresserade mig mest hade koppling till juridiken.

   2. Hur kom det sig att du sökte till Foyen?

   – Jag träffade ett ombud från Foyen, Per-Ola Bergqvist, i samband med att jag satt ting. Per-Ola gav ett trevligt intryck och berättade att man sökte biträdande jurister. Foyen var då en lika stor arbetsplats som domstolen, vilket kändes rätt för mig och stämde överens med det jag letade efter.

   3. Hur var din första tid här?

   – Jag kom in i arbetet direkt,  det tog bara 30 minuter efter att jag tilldelats ett rum. Det var lite överraskande minns jag men också bra.

   4. Vad tycker du nu?

   -Det är stor skillnad på hur jag arbetar i dag i förhållande till hur jag arbetade för sju år sedan. I takt med att jag fått fler egna kontaktytor har det också blivit lättare för mig att styra arbetet själv. Jag kan idag enklare prioritera och lägga upp mitt arbete som det passar livet i övriga delar. En annan skillnad mellan nu och då är att jag, när jag började,  på sin höjd kunde ta med ett USB-minne hem och arbeta med ett Word-dokument. I dag finns tillgång till allt jag behöver oavsett var jag befinner mig. Detta skapar stor flexibilitet i arbetslivet.

   5. Utvecklas du?

   – Ja, jag tycker att jag utvecklas hela tiden. Som jag sa tidigare så har den främsta utvecklingen handlat om att jag gått från att jag arbetade mest för någon annan till att idag arbetar mer självständigt.

   6. Hur är det med balansen mellan jobbet och fritiden?

   -Gränsen är något utsuddad på gott och ont. För mig överväger det positiva. Jag har varit pappaledig i två vändor och har under dessa perioder fått såväl stöd i form av utfyllnad ersättningsmässigt som kanske viktigare, signaler om att detta är något arbetsgivaren på riktigt och genuint tycker är viktigt. Att jag och många andra pappor har kunnat ta ut föräldraledighet tycker jag är en fin kvalitetsstämpel på arbetsgivaren